دستکش ایمنی یکی ازضروری ترین لوازم حفاظت فردی درصنایع و مشاغل پرخطر مانند جوشکاری ، برشکاری ، کار با مواد شیمیایی ، ریخته گری و ... محسوب می شود . استفاده از دستکش ایمنی متناسب با شغل ، قطعا احتمال وقوع خطر، آسیب های جانی یا خسارت مادی را در حد قابل قبولی کم می کند و از سویی دیگر مهارت ، دقت و فعالیت شما را در کار محدود نمی کند . با طیف گسترده ای از گزینه های موجود ، تعیین اینکه کدام دستکش بهترین محافظت را ارائه می دهد و در عین حال راحتی و حفظ مهارت را تضمین می کند می تواند بسیار دشوار باشد.
درک اهمیت شناسایی نوع دستکش کار مناسب ، توسط کارفرمایان و کارگران ، ایمنی کارگران را تضمین و حتی به افزایش بهره وری و کارآیی آنها کمک می کند . از سویی دیگر مصرف کنندگان باید بطور فعال در فرآیند انتخاب شرکت کنند و در مورد راحتی و اثربخشی دستکش بازخورد ارائه دهند . بینش آنها می تواند در شناسایی هرگونه کاستی و بهبود اقدامات ایمنی تاثیر بسزایی داشته باشد . با انجام این کار می توانیم محیط های کاری امن تر و پربازده تری برای همه ایجاد کنیم .
هنگام انتخاب دستکش کار، توجه به الزامات خاص محیط کار بسیار مهم است . صنایع مختلف دارای سطوح متفاوتی از خطرات هستند و دستکش ها باید بر اساس آن انتخاب شوند . به عنوان مثال کارگران صنعت ساختمان برای محافظت در برابر اشیاء تیز به دستکش هایی با مقاومت برش بالا نیاز دارند درصورتیکه در بخش کشاورزی ممکن است به دستکش های مقاوم در برابر سوراخ شدن در معرض خار یا سوزن نیاز باشد .
هنگام انتخاب دستکش ، سازگاری مواد ، تناسب ، راحتی و قابلیت چسبندگی را در نظر بگیرید :
الف) سازگاری مواد : اطمینان حاصل کنید که دستکش ها برای مواد خاصی که در محل کار با آن مواجه می شوند مناسب هستند و واکنش نامطلوب نشان نمی دهند .
ب) تناسب مناسب : دستکش ها باید بخوبی جا بیفتند ، بدون اینکه خیلی سفت یا محدود کننده باشند . دستکش های نامناسب مهارت را مختل نموده و خطر آسیب را افزایش می دهند .
ج) راحتی : اگر کارگران در حین استفاده از دستکش جریان هوای کافی به دستشان برسد احتمالا بطور مداوم دستکش می پوشند . انتخاب دستکش های با آستر ضد رطوبت مناسب است .
د) قابلیت چسبندگی : چسبندگی در دستکش کار به افراد کمک می کند تا کنترل بیشتری در نگه داشتن ابزار، خصوصا در محیط کار مرطوب که با سطوح روغنی ، مناطق مرطوب و لغزنده در ارتباط هستند ، داشته باشند .
خطرات مکانیکی در محل کار می تواند از اجسام تیز، سطوح ساینده ، خطرات سوراخ شدن ، ضربه ، دماهای شدید گرفته تا ماشین آلات سنگین و ابزارهای لرزان متغیر باشد . در این مقاله به بررسی فنی دستکش کار که بطور خاص برای خطرات مکانیکی طراحی شده اند ، می پردازیم و به شما در تصمیم گیری آگاهانه کمک می کنیم .
دستکش های کار از جنس های مختلفی تهیه می شوند که به نوع کار و خطرات موجود در هر صنعت بستگی دارد . دستکش های کار می توانند از پارچه ، چرم ، پشم ، لاستیک نیتریل ، وینیل ، نئوپرن یا فلز ساخته شوند که بسته به نوع آنها موجب محافظت از دست ها در برابر زخم ها و آسیب های ناشی از دمای شدید ، لرزش ، بریدگی ، سایش ، پارگی ، سوراخ شدگی وضربه می شوند . با توجه به نیاز مصرف کننده و اینکه کدام ویژگی برایشان اهمیت بیشتری دارد می توان نسبت به انتخاب دستکش مناسب در این گروه اقدام نمود . به یاد داشته باشید دستکش های دارای رتبه پایین همیشه به معنای کیفیت پایین تر نیستند و ممکن است در بسیاری از موقعیت ها کاملا مناسب باشند .
الف) دستکش های مقاوم در برابر برش : این دستکش ها در هنگام کار با اجسام برنده استفاده می شوند وازموادی مانند کولار، توری (مش) فولادی ضد زنگ یا الیاف پلی اتیلن و یک لایه نیتریل بر روی آن ساخته شده اند . این دستکش ها برای صنایعی مانند ساختمان سازی ، فلزکاری و تولید شیشه مناسب هستند .
• مش فولادی : ساخته شده از فولاد ضدزنگ که نه تنها در برابر برش مقاوم هستند ، بلکه در برابر سوراخ شدن نیز محافظت می کنند . آنها اغلب در صنایع فرآوری مواد غذایی استفاده می شوند که درآن خطر آسیب دست زیاد است .
• ترکیبات فیبر و فلز: این دستکش ها ترکیبی از الیاف و فلزات هستند که باعث دوام و مقاومت در برابر برش می شوند . آنها تعادل خوبی بین انعطاف پذیری و محافظت ارائه میدهند .
• کولار: یک الیاف مصنوعی است که بدلیل انعطاف پذیری و ماهیت سبکش مشهور است و علاوه بر این که در هر واحد وزن پنج برابر قوی تر از فولاد است ، مقاومت برش بالایی نیز دارد . تا دمای c°427در برابر شعله مقاوم است و برای کاربردهای گرما مناسب است .
• الیاف hppe : یکی دیگر از الیاف مصنوعی ساخته شده از پلی اتیلن است . دارای ویژگی منحصربفرد ارائه مقاومت برش حتی در محیط مرطوب می باشد . این ماده تا 40 درصد قوی تر از الیاف آرامید مانند کولار و پانزده برابر قوی تر از فولاد در واحد وزن است . بسیار سبک وزن ، انعطاف پذیر و راحت است و همچنین مقاوم در برابر اشعه فرابنفش و مواد شیمیایی می باشد .
ب) دستکش های مقاوم در برابر ضربه : کارگرانی که در معرض خطرات ضربه هستند مانند چکش کاری یا کار با ماشین آلات سنگین باید از این نوع دستکش استفاده کنند . این دستکش ها دارای بالشتک در قسمت پشت دست و انگشتان برای جذب و پخش انرژی ضربه هستند . موادی مانند لاستیک ترموپلاستیک و فوم معمولا در ساخت آنها استفاده می شود .
• لاستیک ترموپلاستیک (TPR) : یک ماده انعطاف پذیر و سبک است . معمولا در ساخت بالشتک و محافظ بند انگشتی در این نوع دستکش استفاده می شوند .
• پلی اورتان (PU) : پوشش های PU اغلب روی دستکش ها اعمال می شود تا چسبندگی و مقاومت در برابر سایش آنها را افزایش دهد . آنها همچنین سطحی از محافظت در برابر ضربه را نیز ارائه می دهند .
• نیتریل : دستکش های نیتریل به دلیل مقاومت و دوام بالای خود در برابر سوراخ شدن شناخته شده اند . آنها محافظت خوبی در برابر ضربه ارائه می دهند و در برابر روغن ها ، مواد شیمیایی و حلال ها مقاوم هستند .
ج) دستکش های مقاوم در برابر سایش : برای صنایعی که شامل سطوح ناهموار یا مواد ساینده می شوند ، استفاده از دستکش های مقاوم در برابر سایش گزینه مناسبی است . این دستکش ها یک سد محافظ در برابر آسیب های اصطکاک و خراش ایجاد می کنند . آنها معمولا از موادی مانند چرم ، چرم مصنوعی ، یا پارچه های تقویت شده ساخته می شوند .
د) دستکش های مقاوم در برابر سوراخ شدن : برای کارگرانی که با اجسام نوک تیز سروکار دارند ، اجسامی مانند سوزن یا میخ ، این دستکش ها مناسب اند . این دستکش ها دارای چندین لایه مواد مقاوم در برابر برش مانند کولار هستند که با پوشش های مقاوم در برابر سوراخ شدن مانند نیتریل یا لاتکس ترکیب شده اند . صنایعی که از دستکش های مقاوم در برابر سوراخ شدن سود می برند شامل مراقبت های بهداشتی ، مدیریت ضایعات و همچنین صنعت تولید می باشند .
استاندارد En388 معیاری اروپایی برای سنجش کارایی دستکش های ایمنی در برابر خطرات مکانیکی مانند سایش ، برش ، پارگی و ضربه است . این استاندارد به شما کمک میکند تا دستکش مناسب برای کار خود را انتخاب کنید و از دستان خود در برابر آسیب های احتمالی محافظت نمایید .
ه) دستکش های مقاوم در برابر لرزش : برای کارگرانی که در معرض سطوح بالایی از ارتعاش هستند ، مانند آن هایی که با ابزارهای ارتعاشی مانند چکش ، اره برقی ، مته ضربه ای یا ماشین آلات پنوماتیکی کار می کنند استفاده از این نوع دستکش ها ضروری است که به کاهش تاثیر ارتعاشات روی دستان و به حداقل رساندن خطر ابتلا به سندروم لرزش دست و بازو کمک می کنند . این دستکش ها از موادی مانند چرم مصنوعی ، نئوپرن ، ژل و لایه های فوم ساخته می شوند و بطور گسترده ای در صنایعی مانند ساخت و ساز، تولید و تعمیر خودرو استفاده می شوند .
استاندارد En10819 به طور خاص برای دستکش های ضد لرزش و ضد ارتعاش تدوین شده و بر کاهش لرزش و ارتعاشات مضر وارده به دست نظارت دارد .
و) دستکش های مقاوم در برابر دماهای شدید : برخی از فرآیندهای صنعتی شامل کار با دماهای شدید ، چه سرد و چه گرم است . به عنوان مثال کارگران کارخانه های ریخته گری یا جوشکاری ممکن است در معرض دماهای بالا قرار گیرند ، درحالیکه کارگران سردخانه ممکن است با سرمای شدید مواجه شوند که برای دسته اول دستکش های مقاوم در برابر حرارت و برای دسته دوم دستکش های عایق مناسب می باشند . دستکش های مقاوم در برابر حرارت معمولا از موادی مانند کولار یا نومکس ساخته می شوند درحالیکه دستکش های عایق دارای چندین لایه آستر حرارتی می باشند .
• دستکش های مقاوم در برابر حرارت : این دستکش ها از دستان شما در برابر سوختگی و آسیب های احتمالی در محیط های با دمای بالا محافظت می کنند . الیاف طبیعی مانند پشم ، پنبه و چرم بدلیل خواص عایق حرارتی ، انتخاب های سنتی برای دستکش های مقاوم در برابر حرارت هستند که در کاربردهای مختلف حفاظت حرارتی متوسطی ارائه می دهند اما مواد مصنوعی مانند آرامید ، سیلیکون ها مقاومت بالا در برابر حرارت ، دوام و انعطاف پذیری ، بازاراین نوع از دستکش ها را متحول کرده اند . این مواد برای مقاومت در برابر دماهای بالا و شرایط سخت طراحی شده اند . استاندارد En407 با تعیین الزامات و روش های آزمایش به شما کمک میکند تا دستکش های مناسب را برای محافظت از خود در برابر گرما ، شعله و ذرات مذاب انتخاب کنید .
• دستکش های عایق حرارت : این دستکش ها برای صنایعی که نیاز به کار در فضای باز، در محیط های سرد یا دست زدن به مواد سرد دارند مانند ساخت و ساز، انبارداری و کشاورزی ایده آل هستند . استاندارد En511 دستکش ایمنی حفاظت دستان در برابر برودت را میسنجد..
دستکشهای ایمنی به عنوان یکی از وسایل مهم و ضروری در صنایع مختلفی همچون صنایع ساختمانی، خودروسازی، شیمیایی، پزشکی و... استفاده میشوند. برخلاف دستکشهای معمولی، دستکشهای ایمنی دارای ویژگیهای خاصی هستند که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
گروه تولیدی صنعتی ساتراپ مهدیشهر (سیگما) اولین شرکت تولید کننده دستکش های کار ایمنی و صنعتی پوشش دار (نیمه غوطه وری) در ایران با مجموعه ای کامل از انواع دستکش های کارگری کف مواد، پوشش لاتکس، ضد برش، باغبانی، جوشکاری و برشکاری، بنایی و ساختمانی، معدن، نیتریلی، ضد حلال، ضد روغن و مواد شیمیایی و به خصوص دستکش های ضد برش سطح 5 HPPE است.
تمامی دستکش ها مطابق با استاندارد EN388 تولید می شوند.
سمنان مهدیشهر شهرک صنعتی مهدیشهر.خیابان نوآوری
کدپستی: 3563151139
حقوق مولف © کلیه حقوق مادی و معنوی این وبسایت محفوظ است .
Website Design by WEBKAJ